Obvestilo svojcem (24.12.2020)

24. 12. 2020

Spoštovani!

Dom počitka Mengeš je tako kot ves svet v iztekajočem se letu 2020 globoko zaznamovala epidemija novega koronavirusa. Če smo se v prvem spomladanskem valu okužb uspešno ubranili, nas je z vsemi tragičnimi posledicami udaril jesenski val.

Prvo okužbo stanovalca v domu smo zabeležili 27. 10. 2020. Sledili so težki dnevi in tedni z novimi in novimi okužbami med stanovalci in zaposlenimi. Širjenje okužbe med stanovalci smo s skupnimi napori uspeli zaustaviti v slabih dveh mesecih. Številni stanovalci so ozdraveli, nekateri so žal bitko z virusom izgubili.

Pri zajezitvi okužbe so nam pomagali Ministrstvo za zdravje, resorno ministrstvo, Skupnost socialnih zavodov, strokovna skupina za preprečevanje okužb ter študentje zdravstvene nege in medicine in drugi.  Vseskozi smo se povezovali in sodelovali tudi z občinama Mengeš in Trzin ter CZ Mengeš in Trzin. Odločilnega pomena je bilo dejstvo, da so naši stanovalci razumeli nujnost ukrepov. Čeprav so bili prikrajšani za stike s prijatelji in svojci, so nas pri delu podpirali. S skupnimi napori nam je uspelo.

Od 17. 12. 2020 dalje v Domu počitka Mengeš ne beležimo več okuženih stanovalcev z novim virusom SARS-CoV-2.

Ugodno epidemiološko stanje v domu nam je omogočilo, da smo sprostili obiske, ki se izvajajo ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. Če ne bo novih primerov okužb, bomo število obiskov na teden in čas obiska povečali oz. podaljšali.

Obvestilo s strani Ministrstva za zdravje, da bo cepivo za stanovalce in zaposlene na voljo že kmalu po 26. 12. 2020, nas navdaja z upanjem, da se bo po dolgem času življenje v domu končno normaliziralo. Cepivo bo našim stanovalcem uresničilo največjo željo: stik s prijatelji in sorodniki, objem, medsebojno druženje.

Zahvaljujem se vsem vam, ki ste nam z zahvalo, dobro mislijo in željo nudili podporo v trenutkih najhujših spopadov z virusom. Vsaka spodbudna beseda nam je dala novih moči in energije, da smo zdržali. Hvala.

Naj nas v novem letu še naprej povezujejo dobre misli, sočutje, razumevanje in upanje. Vsem vam želim lepe praznike in zdravo, srečno novo leto.

 

Lidija Krivec Fugger

Direktorica